شناخت انواع لوله و میله فولادی
لولههای فولادی اغلب به شکل مقاطعی تو خالی با سطح مقطع دایرهای شکل هستند که در سراسر جهان؛ به طور گستردهایی در ساخت و ساز یا صنایع مرتبط با انتقال انواع سیالات، مایعات و گازها مورد بهرهبرداری قرار میگیرند. این لولهها به صورت استوانهای شکل هستند و به اشکال مختلف بسته به نوع کاربری با درز و بدون درز ساخته میشوند و به طور فزایندهای در صنایع لوله کشی Piping سنگین برای انتقال نفت، گاز، آب و سایر سیالات کاربرد دارند. همانطور که اشاره شد؛ این لولههای فولادی بر اساس نوع و شکل ساختاری خود کاربریهای متنوعی دارند. اغلب طول این لولهها بین 12-6 متر است و بر اساس میزان طول خود کاربرد متفاوتی پیدا میکنند؛ به گونهای که لولههای با طول 6 متر در مصارف مربوط به لوله کشی صنعتی و لولههای 12 متری برای استفاده در خطوط انتقال به کار گرفته میشوند؛ از دیگر موارد استفاده از انواع لولههای فولادی به صورت تیتروار میتوان به موارد ذیل اشاره کرد:
- تیرهای داربست
- صنایع سنگینی همچون نفت و گاز
- ساخت مخازن ذخیره فشار قوی
- دودکشها
- شمعهای ساختمان
- ساخت بدنه دوچرخه
همچنین در ادامه مقاله شناخت انواع لوله و میله فولادی بایستی اشاره کرد که امروزه استفاده یا بهره برداری از لولههای فولادی در صنایع گوناگون؛ همراه با مزیتهایی به شرح ذیل است:
- ایمنی استفاده و استحکام قوی به دلیل استفاده از فولاد در ساختمان این لولهها
- استفاده مقرون به صرفه به دلیل استفاده از لولههای نازکتر فولاد نسبت به مواد دیگر
- دوام، مقاومت و تطبیق پذیری به دلیل ویژگیهای ذاتی فولاد
- قابلیت بازیافت و سازگار با محیط زیست به این دلیل که فولاد تولید شده توسط کوره الکتریکی؛ قابلیت بازیافت دارد.
- مقاومت در برابر خورندگی و مناسب برای انتقال سیالات خورنده و استفاده در محیطهای شور و خورنده
در این مقاله سعی ما این است که به شناخت انواع لوله و میله فولادی، کاربری آنها، معرفی و مقایسه دو نمونه از فولادهای شناخته شده در صنایع گوناگون به نامهای ST52 و ST37 بپردازیم.
مقایسه فولاد ST52و ST37
در این قسمت از مقاله پیشرو تحت عنوان شناخت انواع لوله و میله فولادی برای مقایسه؛ بهتر است به معرفی این دو نوع از فولاد ST52 و ST37 بپردازیم و تعریف روشنی از هر کدام از این محصولات برای آشنایی بیشتر با خصوصیات و نوع کاربری ارائه دهیم.
فولاد ST52:
این نوع از فولاد با نام دیگر فولاد پر مقاومت کم آلیاژ یا ورق صنعتی هم شناخته میشود. برای تولید این فولاد در صنعت فولاد سازی از افزودن مقدار ناچیزی از انواع آلیاژ کلمبیم، مس، کروم، منگنز، نیکل و یا غیره به فولادهای کربندار استفاده میشود. افزودن آلیاژهای فوق به ترکیب فولاد؛ باعث ریزتر شدن ساختمان بلوری آهن و در نتیجه افزایش میزان مقاومت فولاد تولیدی میشود. فولاد از نوع ST52 دارای پله تسلیم مشخص است و به راحتی جوشکاری میشود و بیشتر در صنایع گوناگون مورد استفاده و کاربرد قرار میگیرد.
فولاد ST37:
این فولاد در صنعت به نام فولاد نرمه هم شناخته میشود و در رده فولاد با کربن ملایم قرار دارد. این نوع از فولاد دارای پله تسلیم مشخص است و در ساختمان سازی و ساخت انواع پروفیلهای مربوط به ساخت و ساز مورد استفاده قرار میگیرد.
در این قسمت از مقاله با عنوان شناخت انواع لوله و میله فولادی بهتر است برای آشنایی بیشتر با خصوصیات و نوع کاربری؛ به جنبههای مقایسهای این دو فولاد بپردازیم:
- فولاد از نوع ST52 نسبت به نوع ST37 دارای مقاومت بالاتر است.
- فولاد ST37 شکل پذیری بیشتری نسبت به نوع ST52 دارا است.
- در ST52 میزان کربن استفاده شده زیاد است و به این دلیل شکل پذیری آن کمتر است.
- وزن مخصوص این دو نوع فولاد با هم یکسان است.
- هر دو نوع فولاد ذکر شده جز دسته ورقهای سیاه هستند و به هر دو روش سرد و گرم قابل تولید هستند.
- فولاد از نوع ST52 بسیار فولاد مقاومی است و از نوع کم آلیاژ محسوب میَشود. این نوع از فولاد به دلیل استفاده از کربن و منگنز بیشتر در ساختار خود دارای استحکام بیشتری است و در صنایع مختلف کاربرد بیشتری دارد.
- استفاده از فولاد ST52 به جای فولاد ST37 و یا حتی استفاده از هر دو به نسبت خاصی؛ میتواند موجب مصرف کمتر وزن فولاد مصرفی در ساخت و ساز گردد.
- بازه دمایی ذوب هر دو ورق فولادی مذکوره یکسان و بین 1460-1420 درجه سانتی گراد است.
کاربرد فولاد ST52و ST37
در این قسمت از مقاله تحت عنوان شناخت انواع لوله و میله فولادی؛ به معرفی تعدادی از کاربریهای مختلف این دو فولاد میپردازیم. فولاد ST37 همانطور که پیشتر هم اشاره شد بیشتر در مصارف ساختمان سازی مورد استفاده قرار میگیرد و این به دلیل استفاده از درصد پایینتر کربن در ساختمان این دسته از فولاد است که باعث ایجاد خاصیت انعطاف پذیری و صلبیت بیشتر در این نوع از فولاد شده است. از کاربردهای دیگر این نوع از فولاد میتوان به استفاده در موارد ذیل اشاره کرد:
- تجهیزات کشاورزی
- تجهیزات خط تولید صنایع گوناگون
- مخازن نفت و گاز
- صنایع پتروشیمی
- شاسی، بدنه و رینگ خودرو در صنایع خودروسازی
- کشتی سازی
- تانکرسازی
- پل، سوله و سدسازی
- در ساخت لوازم خانگی همچون فن کوئل، آبگرمکن و پکیج
- درب و پنجره سازی و ساخت حفاظ و نرده
و اما در مقابل فولاد ST52 به دلیل برخورداری از استحکام فوق العاده خود بیشتر در مصارف صنعتی استفاده میشود همچون :
- ساخت جرثقیل
- شاسی در ماشین آلات سنگین
- ساخت ریل
- پل، راه و سد سازی
- دیواره مخازن و قطعات صنعتی
آیا استحکام فولاد ST52و ST37برابر است؟
در پاسخ به این سوال در پایان مقاله شناخت انواع لوله و میله فولادی لازم به ذکر است که باید پاسخ خیر بدهیم؛ زیرا همانطور که پیشتر هم در این مقاله اشاره شد؛ مقاومت و استحکام این دو نوع از فولاد به دلیل نوع ترکیبات شیمیایی خاصی که در ساختار آنها به کار گرفته شده است با هم متفاوت است. از اینرو استحکام و مقاومت کششی فولاد از نوع ST52 نسبت به نوع ST37 بیشتر است و بنابراین کاربردهای ساختمانی آن بیشتر است.